Tydlighet i samtal med aspie

as_kom
Kommunikation är en konst, oavsett om man har någon form av diagnos eller inte. Det är viktigt att vara så tydlig som möjligt i en dialog - annars uppstår risken för missförstånd. Det är inget nytt och jag tror att alla är med på det.

Det är också viktigt att kunna lyssna på varann, vara lyhörd för eventuella dolda budskap i kommunikationen. Så är det nämligen ofta i det dagliga samtalet, vilket många kanske inte alls tänker på.

Det är där vi som aspisar får stora problem, då vi inte tar in information och lyssnar på samma vis. Minsta lilla avvikelse, kanske i form av en tvärtom-mening (du säger “åh, det är så KUL att paddla kanot!” men vill egentligen ha sagt att du avskyr den där förbannade plastgrunkan), och innebörden i ditt budskap riskerar att misstolkas av en person med Asperger.

Det betyder nu inte, som man kanske skulle kunna tro, att vi inte förstår ironi eller att vi är oförmögna att leka med ord, men i fel sammanhang kan det misstolkas. Egentligen är det inget konstigt med det, för den här typen av missförstånd sker även hos personer utan Aspergers syndrom.

Det här kan vara bra att tänka på i samtal där viktig information förmedlas. Var tydlig och se gärna till att budskapet verkligen nått fram till mottagaren. Det är OK att säga, “förstod du vad jag menade nu?”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar